Kontaktlinsundersökning

I en kontaktlinsundersökning kontrollerar vi förutom din syn också ögats yttre delar för att säkerställa att dina linser fungerar optimalt.
Vi gör även en undersökning för glasögon.

Fria uppföljningsbesök på ordinationen ingår under hela ordinationstiden. Om en helt ny tillpassning behöver göras, t ex om din syn ändras drastiskt eller du vill prova något annat än den ordinerade lösningen, debiteras en ny kontaktlinsundersökning.

Halvårskontroll

Halvårskontroll är för dig som fått en kontaktlinsordination på ett halvår. Precis som i en årlig kontaktlinsundersökning kontrollerar vi din syn och dina ögon samt ger tips och råd kring ditt linsbärande.

Uppföljningsbesök

Här följer vi upp en nyligen gjord undersökning ifall du har fått prova en ny linssort eller styrka. Om det har gått mer än 9 månader ska du boka ”Kontaktlinsundersökning” eller ”Synundersökning Glasögon”.

Nytillpassning kontaktlinser

Denna undersökning är för dig som vill prova kontaktlinser för första gången. Har du haft kontaktlinser men det var mycket länge sedan sist ska du också boka en Nytillpassning.
Här ingår synundersökning för glasögon och utprovning av kontaktlinser samt fria uppföljningsbesök. Du får också en kurs i hur du sköter och hanterar dina kontaktlinser. Den sker vanligtvis vid ett senare tillfälle. Provlinser ingår tills vi kommit fram till vilken lins som passar dig bäst.

 

Glasögonundersökning

Denna undersökning är för dig som vill kontrollera din syn för glasögon. Vi undersöker också ögonens hälsa och funktioner. Möjlighet till tryckmätning finns och görs på alla över 40 år.
Vid problem med dubbelseende och/eller huvudvärk kan undersökningen Ortoptisk status behövas.
Vid behov skickar vi remiss till ögonläkare.

Omkoll glasögon 

Fungerar inte dina nya glasögon tillfredsställande? Då behöver vi felsöka vad som kan ha gått snett så att vi kan åtgärda problemet.
Tänk på att det kan ta några veckor att vänja sig vid nya glasögon. Om du ändå misstänker att något är fel, kontakta oss senast 3 månader från dina glasögons leveransdatum.

Kontaktlinsundersökning Nattlinser

Kontaktlinsundersökning Nattlinser är en synundersökning för dig som använder nattlinser sedan tidigare. Förutom allt som ingår i den ordinarie kontaktlinsundersökningen tillpassar vi skräddarsydda speciallinser för att du ska se så bra som möjligt och få optimal komfort med dina linser.

Om nattlinser

Nattlinser är stabila kontaktlinser som du använder på natten istället för på dagen. Medan du sover omformar linsen din hornhinna och när du sedan tar ut linserna ser du tydligt hela dagen* utan användning av vare sig glasögon eller kontaktlinser.
Redan efter första natten kommer du att märka en skillnad och som regel uppnås full verkan av linserna efter 3–12 dagar.
Nattlinser ger till skillnad från laseroperation inte någon bestående förändring av ögat. Om du slutar använda linserna åtgår din syn och din hornhinna till ursprungsläget.

*Minst 16 timmar, vid användning av nattlinserna varje natt.

Vem kan använda nattlinser?
Nattlinser kan korrigera närsynthet upp till -5,50 D.
Linserna kan även korrigera brytningsfel/astigmatism upp till -2,5 D och lässtyrka upp till +1,75 D.

Tillpassas endast av specialister
Linsens legitimerade kontaktlinsoptiker kan avgöra om dina ögon lämpar sig för användning av nattlinser. Vid tillpassningen ser kontaktlinsoptikern till att linsen får perfekt passform. Linserna specialtillverkas till just dina ögon utifrån precisionsmätningar i en topograf. Efter första utprovningen kommer linsernas effekt kontrolleras på ett antal återbesök. Därefter sker kontroll en gång i halvåret.

Vad kostar nattlinser?
En nytillpassning av nattlinser kostar 2500 kr. Därefter betalar du 550 kr/månad. Då ingår allt som behövs: Nattlinser, vätskor, koksalt och kontroller av dina ögon 1 gång/halvår.

Du kan läsa mer om nattlinser på www.nattlinser.se