GUIDE

Sanningen bakom: 10 myter om kontaktlinser

Sofia

Följer man människans historia så finner man berättelser ärvas genom alla åldrar och kulturer. Det är ett sätt för oss att knyta ihop världen till ett meningsfullt sammanhang. En form av berättelser är myter, som genom tiderna ofta handlat om fiktiva världar, befolkade av gudar och fantasivarelser. På så sätt har man försökt överföra kunskap om orsaksförhållanden till nya generationer.

Det händer förstås också i nutid. Vi satte därför på oss detektivlinsen och granskade myterna om just kontaktlinser. Här lyfter vi fram några av dessa exempel och förklarar om hur det egentligen fungerar.

MYT 1: Det gör ont, det är läskigt
Visst kan det kännas läskigt att lägga något på ögat, men sanningen är att det gör mindre ont att lägga en kontaktlins på ögat än att t.ex. få en ögonfrans i ögat. En kontaktlins som läggs på ögat känns mer som en vattendroppe i förhållande till det.

MYT 2: Barn får inte använda linser (att det finns åldersgräns)
Nästan alla kan använda kontaktlinser, oavsett ålder. Från åtta års ålder får optiker ordinera kontaktlinser, behöver barnet kontaktlinser innan det så är en ögonläkare inblandad. Det handlar mer om barnet är motiverat och har ett ansvarsfullt beteende och attityd. De flesta barn tar större ansvar när det gäller kontaktlinser än vad föräldrarna till att börja med tror.

MYT 3: Människor över 40 bör inte bära kontaktlinser
Även här, människor i alla åldrar kan använda kontaktlinser. När vi blir äldre får de flesta av oss behov av läsglasögon. Då finns det speciella linser som hjälper dig att se både på långt och nära håll. Om du använder kontaktlinser behöver du inte krångla med att byta glasögon för att läsa en tidning, en bok eller en meny och synen följer ögat smidigt när du flyttar det.

MYT 4: Kontaktlinser orsakar ögoninfektioner och är skadligt för ögonen
Miljoner människor använder kontaktlinser varje dag utan problem. Med rätt ordination samt varsam skötsel och hantering av linserna bör du kunna använda dem utan större problem. Följer du din optikers råd kring rutiner för rengöring och skötsel är risken för ögoninfektioner minimal. Tvätta alltid händerna noggrant innan du rör vid dina kontaktlinser och håll en noggrann hygien Använder du dessutom endagslinser så är risken för komplikationer så mycket som 12 gånger mindre än för de som sover med sina linser.

MYT 5: Linsen försvinner lätt bakom ögat och kan fastna i ögat
Tack vare ögats struktur är det helt omöjligt att förlora en kontaktlins i ögat. Ett membran täcker ögat och ansluter innanför ögonlocket, och hindrar därmed allt från att komma in bakom ögat, inklusive en kontaktlins. Visserligen kan det ibland hända att det blir lite svårt att hitta linsen om den åkt in under det övre ögonlocket, men det brukar lösa sig med hjälp av en väl upplyst spegel, lite blinkande och en gnutta tålamod när du tar ur den. Får du inte själv ut kontaktlinsen kan du kontakta din optiker på Linsen så hjälper vi dig.

MYT 6: Endagslinser har sämre kvalitet än månadslinser och därför är sämre för ögat
Idag finns det en uppsjö med endagslinser som håller hög kvalité! De är inte sladdrigare och torrare som många tror. De är faktiskt säkrare att bära än återanvändningsbara linser då du alltid tar en ny steril och ren lins varje dag. Dessutom finns nu endagslinser i fler styrkor samt som astigmatiska och multifokala så fler kan använda dem, alltefter dina behov.

MYT 7: Man blir snurrig av progressiva/multifokala kontaktlinser
När det kommer till glasögon så florerar myten om att det är svårt att vänja sig vid progressiva glasögon flitigt. Många tror att detsamma gäller gäller även kontaktlinser. Sanningen är ingen av myterna stämmer särskilt bra. Dessutom skiljer de sig åt rätt så mycket. Kontaktlinser ger ett mer naturligt seende än glasögon eftersom linsen följer ögat när det rör på sig, så tillvänjningen är många gånger mer naturlig. Däremot kan glasögon ge mer precision i seendet, men har man inget komplicerat synfel så kan man få minst lika bra syn med linser som med glasögon. Det ena utesluter inte det andra, de har för- och nackdelar båda två så du behöver ha båda två för att få en komplett syn.

MYT 8: Jag behöver bara använda glasögon när jag kör
Om du behöver synkorrigering för att köra så kan du ha fördelar av att hellre bära kontaktlinser. Linser ger tydlig och skarp syn hela tiden. Till skillnad från glasögon blir de inte smutsiga, immar inte igen, ramlar av, går sönder eller begränsar din perifera syn.

MYT 9: Linser kostar en förmögenhet
Att bära linser var en gång i tiden en lyx som få unnade sig. Men med tanke på efterfrågan så finns det idag kontaktlinser i alla prisklasser. Det behöver inte alls vara dyrt att få den friheten längre. Använder man kontaktlinser dagligen är månadslinser billigare, men inte nödvändigtvis bättre eller för den delen bekvämare. Den absolut dyraste linsen kostar ca 30 kr per dag att bära. Det är som en kopp te, lite vatten och några blad. Linsen du bär har åratal av forskning bakom sig samt stödjer ditt viktigaste sinne – synen. Väljer du dessutom att utnyttja vår rabatt under din ordinationstid* så kan du komma ner ytterligare.

MYT 10: Det är dåligt för miljön med endagslinser
Smälter man ner kontaktlinserna du använt varje dag under ett års tid så blir det sammanlagt lika mycket plast som bara två kreditkort. Återvinner du dessutom förpackningarna så minskar du avtrycket på miljön. Det är klart man använder mindre förpackningar om man använder månadslinser, men vätskorna som man rengör dem med kan inte transporteras på ett lika miljövänligt sätt som endagslinser så skillnaden dem emellan är inte så stor som man skulle kunna tro.

Det finns förstås fler myter som ibland vara svårt att skilja ut fakta. Det som är viktigast att tänka på är att kontaktlinser är medicintekniska produkter och kan bara ordineras och lämnas ut av en legitimerad optiker. Använd aldrig någon typ av kontaktlinser utan att först ha pratat med din optiker och fått ett recept. Det är det vi är till för.

Som optiker hjälper vi dig att bestämma vilken typ av kontaktlins som är rätt för ditt synbehov.

Boka din linsundersökning här

Psst! Som kund hos oss får du 20% rabatt när du köper dina linser under din ordinationstid

– För endagslinser gäller:
Köp för 6 månader eller mer och få 20% rabatt*
– För tvåveckors-/månadslinser gäller:
Köp för 12 månader eller mer och få 20% rabatt*

*Erbjudandet gäller aktuell ordination utfärdad av Linsens legitimerade optiker. För månads- och tvåveckorslinsbärare gäller linsrabatten i samband med köp av 3-pack kontaktlinsvätska. Rabatten gäller kontaktlinserna och kan endast dras vid köp i butik. Erbjudandet kan inte kombineras med andra erbjudanden.