SYNUNDERSÖKNING FÖR GLASÖGON

Hos oss får du inte någon gratis synundersökning.
Men du får en grundlig.

Oavsett om du vill ha linser eller glasögon gör vi alltid en grundlig synundersökning med konsultation och rådgivning. Vi vill veta allt om vilka besvär du upplever och vilka önskemål du har för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

SYNUNDERSÖKNING FÖR GLASÖGON

Så här funkar en synundersökning:

Förutom att mäta hur du ser undersöker vi även ögonens hälsa och funktioner. För dig som är över 40 mäter vi även trycket i ögonen.
Har du problem med dubbelseende och/eller huvudvärk kan vi undersöka hur dina ögon samarbetar. Behövs det skickar vi remiss till ögonläkare.

I våra synundersökningar ingår alltid:

Kontroll av ögats yttre delar

Bedömning av motorik

Bedömning av synförmåga

Fastställning av synfel

Expertrådgivning

Behovsanalys

Ordination

Bedömning av dubbelseende

Linser, glasögon – eller något helt annat?

Det händer mycket inom syn- och ögonvård. Därför har vi specialiserat oss inom en mängd olika områden som kan ge dina ögon sin naturliga funktion tillbaka.

Nattlinser är stabila kontaktlinser som du använder på natten istället för på dagen. Medan du sover omformar linsen din hornhinna och när du sedan tar ut linserna ser du tydligt hela dagen utan användning av vare sig glasögon eller kontaktlinser.
Redan efter första natten kommer du att märka en skillnad och som regel uppnås full verkan av linserna efter 3–12 dagar.
Nattlinser ger till skillnad från laseroperation inte någon bestående förändring av ögat. Om du slutar använda linserna åtgår din syn och din hornhinna till ursprungsläget.

Tillpassas endast av specialister
Linsens legitimerade kontaktlinsoptiker kan avgöra om dina ögon lämpar sig för användning av nattlinser. Vid tillpassningen ser kontaktlinsoptikern till att linsen får perfekt passform. Linserna specialtillverkas till just dina ögon utifrån precisionsmätningar i en topograf. Efter första utprovningen kommer linsernas effekt kontrolleras på ett antal återbesök. Därefter sker kontroll en gång i halvåret.

Vad kostar nattlinser?
En nytillpassning av nattlinser kostar 3500 kr. Därefter betalar du 575 kr/månad för vanliga nattlinser eller 715 kr/månad om du behöver extra styrka för läsning (multifokala nattlinser). Då ingår allt som behövs: linser, vätskor, koksalt och kontroller av dina ögon 1 gång/halvår.

Fler frågor?
Här har vi samlat vanliga frågor vi får om nattlinser. Du kan läsa ännu mer om nattlinser på www.nattlinser.se

Multifokala linser är kontaktlinser med en steglös styrkeförändring från långt till nära håll. Om du besväras av suddig syn på nära håll eller behöver progressiva glasögon är multifokala linser något för dig. De finns för de flesta synfel, som endags-, tvåveckors- och månadslinser. Är ditt synfel lite mer ovanligt finns bra topografitillpassade linser att tillgå.
Linsens legitimerade optiker är Skandinaviens främsta tillpassare av multifokala linser. Välkommen att boka tid för utprovning!

Myopi – eller närsynthet  – börjar bli en global epidemi. Förekomsten av myopi bland unga människor ökar i en rasande takt, och för med sig en mängd hälsorisker. Redan vid låg myopi runt -1.00 Dioptri ökar riskerna för sjukdomar i ögats olika delar, och över -5.0 Dioptrier är riskerna 40 gånger så stora att drabbas av förändringar i näthinnan. Eftersom barns ögon fortfarande växer, kommer barn som är myopa tidigt bli ännu mer närsynta som vuxna.

Behandlingar
Linsens legitimerade optiker kan hjälpa till att bromsa den här epidemin genom att ordinera lämplig behandling för närsynta barn och ungdomar.
De behandlingar som finns syftar till att ta bort signalerna till barnets öga att fortsätta växa, och därmed bromsa utvecklingen av myopin.

  • Nattlinser
    Stabila kontaktlinser som används på natten och försiktigt omformar ögats yttersta skikt så att barnet kan vara utan både linser och glasögon under dagen och ändå se skarpt. Har bevisat bromsande effekt på utvecklingen av myopi hos barn.
  • Mjuka multifokala kontaktlinser
    MiSight 1 day är den första mjuka endagslinsen med bevisad bromsande effekt på utvecklingen av myopi hos barn. Används under dagen och kräver inga rengöringsrutiner.
  • Progressiva glasögon
  • Förändrat beteende
    Minskad skärmtid och ökad utomhustid, risken för ett barn att utveckla myopi minskar om han/hon tillbringar mer än 14 timmar ute i dagsljus per vecka.

 

Du kan läsa mer om barn och myopi på mykidsvision.org

Topografitillpassade linser är kontaktlinser som vi skräddarsyr till dig med hjälp av en topograf. En topograf mäter tusentals punkter och tar fram en extremt noggrann avbildning av din hornhinna. På så sätt kan vi tillverka mer anpassade och skräddarsydda kontaktlinser till svårare synfel. Även de med ”vanliga” synfel kan vinna på att topografitillpassa sina linser.
Här kan du se en film om topografitillpassade linser

Ortoptisk status är en synundersökning för dig som har problem med trötta ögon, huvudvärk, dubbelseende och/eller växlingsbesvär. Vi utreder din ortoptiska status, det vill säga hur dina ögon samarbetar, och rekommenderar en behandling eller åtgärd för att lindra dina besvär.
Vid behov skickas remiss till ögonläkare.

Utredning av torra ögon är en undersökning för dig som besväras av trötta, grusiga och/eller irriterade ögon. Vi undersöker om dina besvär orsakas torra ögon och i så fall vad torrheten beror på samt hur den ska behandlas. Uppföljningsbesök för att utvärdera resultatet av behandlingen ingår.

Jag rekommenderar Linsen där de ger dig möjlighet att prova kontaktlinser med flera styrkor i samma lins. Optikerna på Linsen har specialistkompetens.

-Karin

Jag rekommenderar Linsen där de ger dig möjlighet att prova kontaktlinser med flera styrkor i samma lins. Optikerna på Linsen har specialistkompetens.

-Karin